Lesgeven over de Holocaust: hoe doe je dat?

woensdag, 17 januari 2024

Lesgeven over de Holocaust: hoe doe je dat?

Lesgeven over de Holocaust, hoe doe je dat?

Het behandelen van de Holocaust en hedendaags antisemitisme kan soms best een uitdaging zijn. Gelukkig sta je er als docent niet alleen voor, wij helpen je graag! Naast gastlessen in de klas zijn er vele andere educatieve mogelijkheden beschikbaar.

  • Lesmateriaal en tips For Free

Kortgeleden heeft elke school het gratis For Free Themanummer Holocausteducatie ontvangen. Dit docentenmagazine helpt de drempel te verlagen om over de Holocaust les te geven. Met tips, adviezen en informatie. Bekijk de online versie op 4FREE - speciale editie over Holocausteducatie by Nationaal Comité 4 en 5 mei - Issuu

  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Als onderdeel van Herinneringscentrum Kamp Westerbork bieden we naast vertellingen in de klas ook vele andere lesmaterialen. Op leerling-niveau (spreekbeurtpakketten, PWS) en op docenten- en studenten-niveau (lesmateriaal, workshops, studiedagen en gastcolleges). Of wil je met de klas een bezoek brengen aan het museum en kampterrein? Onze educatieve collega’s maken voor elke school een ‘bezoek op maat’. Kijk voor actuele mogelijkheden op https://www.kampwesterbork.nl/educatie

  • Project De Laatste Ooggetuigen

Hoe vertellen we hun verhaal als ze er straks zelf niet meer zijn? Nu het nog kan, leggen we zo veel mogelijk getuigenissen van eerste generatie ooggetuigen in de beste kwaliteit vast. In het kader van project “De laatste ooggetuigen van Westerbork” hebben we een aantal overlevenden geïnterviewd en geportretteerd. Het materiaal dat bestaat uit audio, video en foto’s zal gebruikt worden voor tentoonstellingen, educatieve producten en een documentaire. Nieuwsgierig naar een preview? Kijk dan hier https://www.kampwesterbork.nl/programma/digitaal/72-programma/digitaal/328-de-laatste-ooggetuigen

  • Landelijke Studiedag Holocausteducatie

Elk jaar verzorgen we samen met VGN een Studiedag Holocausteducatie voor docenten en studenten. Deze keer op donderdag 25 januari 2024. Met onder andere Mariëlle Paul (minister van onderwijs), Jessica Durlacher (lezing) en Marc van Berkel (leerstoel Holocausteducatie). En vele gevarieerde workshops, waaronder 2 van het Steunpunt Gastsprekers:

- werken met levende bronnen in de klas

- het verhaal van een Sinti familie

Bekijk het programma op  https://www.kampwesterbork.nl/studiedag-holocausteducatie

  • Ooggetuigenlezing laatste zondag van de maand

Elke laatste zondag van de maand verzorgt het Steunpunt Gastsprekers een ooggetuigenlezing in de grote zaal van het museum van Kamp Westerbork (aanvang 13.30 uur).

- 28 januari Michaël Povel (1941) in het kader van de Holocaust Memorial Herdenking. “Ik herinner mij de dreunende laarzen van soldaten die langs ons huis marcheerden.”

- 25 februari Gusta Olivier (1929) in het kader van de Februaristaking. “Een NSB’er zei tegen mijn vader: ik weet wat je dochter doet. Ik zal haar niet verraden, maar een ander misschien wel. Laat ze voorzichtig zijn.”

- 31 maart Fred van Vliet (1942). Fred werd als baby uit de Hollandsche Schouwburg gesmokkeld en kwam als ‘theezending’ in de onderduik in Sneek terecht.

Mediakit

Wenst u in contact te komen met een ooggetuige of gastspreker? Bespreek uw wensen met het team van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06-21 95 52 68.

Heeft uw wens betrekking op Kamp Westerbork, neemt u dan contact op met onze collega’s van Kamp Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

steun ons