WO II in Nederland
Dagelijks leven in Nederland
Actief in het verzet
Jodenvervolging: overleven in onderduik
Jodenvervolging: overleven in de kampen
Vervolging van Sinti en Roma
Kinderen van politiek foute ouders
WO II in Nederlands-Indië
Onafhankelijkheidsstrijd Indonesië
Inzet in Nieuw-Guinea
VN Vredesmissies

Persoonlijk verhaal van Rinke Smedinga

Rinke Smedinga is achttien jaar na de oorlog geboren (Alkmaar, 1963). Zijn vader was 'fout'  in de oorlog en dat drukte een zwaar stempel op de  jongensjaren van zijn zoon. In één van zijn vroegste jeugdherinneringen voelde Rinke al dat hij deel uitmaakte van een bijzonder gezin. “Natuurlijk kon ik dat toen nog niet benoemen. Nú zou ik het omschrijven als het gevoel te leven in een sfeer van verdriet, ongeluk en onvermogen”.
De vader van Rinke Smedinga was lid van de NSB en sloot zich aan bij de eerste groep Nederlandse vrijwilligers die een SS-opleiding volgde. Hij werkte onder meer als bewaker in Kamp Westerbork en trad aan het eind van de oorlog in dienst van de Ordnungspolizei van het Duitse leger. Na de oorlog bracht hij drie jaar door in een interneringskamp.
Rinke publiceerde ook over zijn familiegeschiedenis en won de Plantage Poëzieprijs met een gedicht over de oorlog (zie ook zijn dichtbundel "Bunkerslaap"- uitgeverij Vliedorp).
Daarnaast is hij (mede)initiatiefnemer van de verhalenwebsite het  en Open Archief en de tentoonstelling Getekend Geboren over ‘kinderen van foute ouders’.
Rinke Smedinga vindt het belangrijk om met jonge mensen in openheid over dit aspect van de oorlogsperiode in Nederland te kunnen praten.

Terug