Ondersteunend materiaal

Oorlogsclip De Oorlog in 7 minuten
De oorlogsclips zijn geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. De clips kunnen gebruikt worden als inleiding op de gastles. De clip geeft de leerlingen direct inzicht in het kader waarbinnen het persoonlijk verhaal van de gastspreker zich afspeelt. De oorlogsclip is beschikbaar in twee versies: De oorlog in Nederland en De oorlog in Nederlands-Indië.
 
Lees verder 
De Klassenfoto
De Klassenfoto is een ontroerend, maar ook spannend boekje waarin duidelijk wordt dat persoonlijke verhalen van ooggetuigen van de oorlog voor kinderen van nu grote betekenis hebben. In het boekje wordt het verhaal van de zesde klas uit 1951 beschreven, na vijfitg jaar komen ze weer bijeen. Wat ze toen wel aanvoelden maar niet konden benoemen, was dat ze kinderen van de oorlog waren. Een verhaal van Martine Letterie.
 
Lees verder 
NPS-serie 13 in de Oorlog
13 in de Oorlog vertelt in 13 afleveringen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog.Wat gebeurde er allemaalgebeurde en hoe was het om tijdens de oorlog op te groeien zijn vragen die aan de orde komen. Een aantal afleveringen vindt u hier op de website. Deze afleveringen kunt u gebruiken bij de voorbereiding van de gastles.
 
Lees verder 
Platen en Verhalen
Historische schoolwandplaten op origineel formaat; persoonlijke verhalen van kinderen van toen; inlevingsmogelijkheden voor kinderen van nu; dat is het lespakket Platen en Verhalen.
 
Lees verder  Bestellen
NPS-serie De Oorlog
Televisieserie De Oorlog, waar in 10 afleveringen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog wordt verteld. Deze serie is geschikt voor het voortgezet onderwijs. U kunt de afleveringen hier bekijken.
 
Lees verder 
Lesmateriaal Nederlands-Indië Voortgezet Onderwijs
Het Indisch Herinneringscentrum maakte samen met Movies That Matter lesmateriaal bij de korte film Arigato. Arigato vertelt het verhaal van Oma, die tijdens een stranddag met kleindochter Toet, plotseling een Japans gezin ontmoet. Daardoor komen de herinneringen aan de oorlogstijd van Nederlands-Indië in alle hevigheid naar boven.
 
Lees verder 
De Ontdekking
Een spannend stripverhaal van Eric Heuvel over de belevenissen van een familie in oorlogstijd. De ontdekking is een gezamenlijke uitgave van de Anne Frank Stichting en het Verzetsmuseum Friesland. Door de leerlingen De ontdekking te laten lezen krijgen zij in korte tijd een goed beeld van de oorlogs- en bezettingstijd.
Klik hier voor meer informatie.
 
De Terugkeer
De Terugkeer is een strip van Eric Heuvel en Ruud van der Rol gemaakt in opdracht van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek.
De strip is ontwikkeld om als lesmateriaal te gebruiken.
Klik hier om naar de site te gaan.
 
Joodse kinderen in kamp Vught
In het educatieve pakket Joodse kinderen in kamp Vught vertellen acht ooggetuigen over de razzia’s, kampervaringen en het Kindertransport van 5 en 6 juni 1943.
 
Lees verder