Reacties

Reacties van leerlingen
“Wat u hebt verteld vond ik bijzonder en meer dan gewoon omdat u heeft meegemaakt waar wij alleen verhalen over horen.”
Leerling van college De Heemlanden uit Houten over de gastles van Eduard Berg

“Heel erg bedankt voor uw verhaal! Ik wist er wel iets van, maar een persoonlijk verhaal vond ik heel interessant om te horen. Ik kon me helemaal inleven in u en zag alles wat u vertelde voor me. Ik wens u dat de fijne herinneringen u altijd bij blijven en dat de vervelende herinneringen u niet tegenhouden.”
Leerling van college De Heemlanden uit Houten over de gastles van Bert van der Linden 


Reacties van leerkrachten
“Het was een geweldige ervaring! De leerlingen (en ik ook) vonden het geweldig. Een ‘eenvoudig’ verhaal over het leven in een Japans kamp. Het werd steeds stiller in de klas. Wat ons betreft, mag mevrouw Brinkman zeker terugkomen.”
CSG Walcheren uit Middelburg over de gastles van Johanna Brinkman

“Het is goed voor de leerlingen om eens te horen hoe een Joods gezin de oorlog heeft meegemaakt. De heer Valk heeft dit op een boeiende wijze aan de leerlingen overgebracht. Het verhaal werd, zonder het mooier of slechter te maken, goed overgebracht. Wij vonden het allemaal een leerzame ervaring.”
CBS De Wingerd uit Bovensmilde over de gastles van Maurits Valk


Reacties van gastsprekers
“Ik vind het jammer dat er in het onderwijs zoveel aandacht uitgaat naar jaartallen en feiten over de oorlogsgeschiedenis in plaats van naar de menselijke factoren te kijken. Nu zijn er nog mensen die jongeren kunnen vertellen over de oorlog, over een aantal jaren is dat niet meer mogelijk.”
Alphons Katan naar aanleiding van een gastles in het Jongerencentrum ’t Trefpunt in Halsteren

“Het was prettig gastdocent te zijn op ‘Het Spectrum’. De kinderen luisterden aandachtig en waren beleefd stil. Ook was ik verrast door de veelheid en de diepgang van de vragen. Hulde aan de onderwijzeressen voor wat zij de kinderen hebben bijgebracht.”
Ad Fermin naar aanleiding van een gastles op CBS Het Spectrum